سوال اول:

چرا نام «نشر مستضعفین» را برای ارگان عقیدتی - سیاسی خود انتخاب کرده‌اید؟

پاسخ: انتخاب عنوان «نشر مستضعفین» یک اقتباس استراتژیک از قرآن بود که مبین استراتژی ما در این شرایط نیز می‌باشد. چرا که نشر مستضعفین از دو اصطلاح قرآنی «نشر و مستضعفین» تشکیل شده است که برای ما هر دو اصطلاح نیز حامل بار استراتژیک می‌باشد:

1 - اصطلاح «نشر» مبین استراتژی «آگاهی و خودآگاهی» در راستای اقدام عمل سازمان‌گرایانه حزبی می‌باشد که عینا در همین رابطه از 7 آیه اول سوره المرسلات اقتباس شده است.

2 - مفهوم «مستضعفین» هم - که باز از قرآن اقتباس کرده‌ایم - دلالت بر «تکیه طبقاتی و سمت گیری اجتماعی، تاریخی و استراتژی» نشر می‌کند.

«وَالْمُرْسَلَاتِ عُرْفًا - سوگند به رسولان معروف، آنهائی که رسالت امر به معروف دارند. »

«فَالْعَاصِفَاتِ عَصْفًا - آن رسولان به معروف ابتدا قبل از اثبات معروف‌ها در جامعه، منکرها را از بیخ ریشه کن می‌کنند.» 

«وَالنَّاشِرَاتِ نَشْرًا - سوگند به ناشرین نشر آگاهی.»

«فَالْفَارِقَاتِ فَرْقًا - آن ناشرینی که توسط نشر، فرقان را میان حق و باطل ایجاد می‌کنند.»

«فَالْمُلْقِیَاتِ ذِکرًا - ناشرینی که با نشر، القاء آگاهی و ذکر می‌کنند.»

«عُذْرًا أَوْ نُذْرًا - ناشرینی که با نشر ذکر و آگاهی دو گانه منفی و مثبت (یا منکر و معروف، یا بشارت و نذارت، یا نفی‌ای و اثباتی، یا «لا» و «الا») را به توده‌ها منتقل می‌کنند.»

«إِنَّمَا تُوعَدُونَ لَوَاقِعٌ - به تحقیق آنچه وعده داده شد تحقق می‌یابد.»

در تبیین استراتژی آگاهی بخش: در هفت آیه اول از سوره المرسلات دو تا عامل بیشتر مطرح نمی‌گردد؛ یکی «رسولان به معروف یا رسولانی که مدعی عمل به معروف هستند»، دوم «ناشران آگاهی» هستند. به عبارت دیگر در هفت آیه فوق این حقیقت را به صراحت روشن می‌کند که رسولان بالمعروف از طریق نشر، ذکر خواسته خود را محقق می‌سازند، چرا؟ زیرا نشر ذکر یا نشر آگاهی اولین کاری که می‌کند «فَالْفَارِقَاتِ فَرْقًا» حق و باطل موجود در جامعه را از هم جدا می‌کند.

 چرا نشر می‌تواند حق و باطل را از هم جدا کند؟

زیرا موضوع نشر «فَالْمُلْقِیَاتِ ذِکرًا» القاء آگاهی به جامعه است، پس اگر بخواهیم مبانی استراتژی خودمان را توسط هفت آیه اول سوره مرسلات تبیین نمائیم؛ اقدام عمل سازمان‌گرایانه حزبی که استراتژی ما را مشخص می‌کند تنها استراتژی است که می‌تواند در این شرایط تاریخی منکرهای اجتماعی- تاریخی را از ریشه برکند. پایه و بستر این اقدام عملی سازمان‌گرایانه حزبی بر نشر استوار می‌باشد، پس نشر از زبان قرآن استراتژی است نه تاکتیک، چنان که قرآن با توضیح نشر در آیه چهارم و پنجم مطرح می‌کند؛ موضوع نشر ذکر یا آگاهی است و کاری که این نشر توسط ذکر و آگاهی انجام می‌دهد «فرقان حق و باطل» است. یعنی نشر توسط انتقال آگاهی‌های اجتماعی به درون خودآگاهی جامعه در بین حق و باطل صف بندی ایجاد می‌کند، و کار دیگری که نشر غیر از ایجاد صف بندی در بین حق و باطل انجام می‌دهد، تقسیم آگاهی به دو مرحله «آگاهی از» و «آگاهی در» است، یا به عبارت دیگر تقسیم آگاهی به دو مرحله «آگاهی از منکرات» آنچه که باید از جامعه نفی شود و دیگر «آگاهی به معروفات» است که باید پس از آن که منکرات در جامعه ریشه کن شد جایگزین آن‌ها گردد، اگر نشر بدون آگاهی مثبت فقط آگاهی منفی را نشر بدهد کار آن فقط در حد «لا» خلاصه می‌شود و ناقص است، اما نشر موظف است که بعد از اعلام نفی یک منکر یک برنامه اثبات نیز داشته باشد تا توده‌ها زمانی که می‌گویند ما استبداد نمی‌خواهیم، معنی آزادی را بدانند تا دوباره گرفتار ولایت فقیه نشوند که مخوف‌ترین شکل استبداد و اتوکراتیک و دسپاتیزیم است.

پس طرح اصطلاح نشر در عنوان نشر مستضعفین یک اصطلاح قرآنی است که از آیه 3 سوره المرسلات اقتباس شده است و چنان که در آیه فوق مطرح شده است؛ استراتژی اقدام عملی سازمان‌گرایانه حزبی در کادر حرکت آگاهی‌بخش می‌باشد و هیچ اصطلاح دیگر قرآنی نیست که بتواند بار استراتژی آگاهی‌بخش را - که در اصطلاح نشر است - با خود داشته باشد.

 در رابطه با اصطلاح مستضعفین: از عنوان‌های برگرفته از قرآن می‌باشد که در هشت آیه قرآن و در سوره های الاعراف - القصص - سباء به صورت مشتقات مختلف آن ذکر شده است و تنها اصطلاحی از قرآن است که دلالت بر «طبقه محکوم و محروم شده به توسط طبقه حاکم و برخوردار» می‌کند و هیچ اصطلاح دیگری در قرآن وجود ندارد که هم پایه دینامیسم تاریخ بر گرده او باشد؛ «وَنُرِیدُ ان نَّمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ - و ما اراده کرده‌ایم و منت نهادیم بر مستضعفین زمین، چراکه آن‌ها امام و وارث زمین خواهند شد- سوره قصص- آیه 5». اصطلاح مستضعفین تنها واژه ای است که (به قول معلم کبیرمان شریعتی) در کانتکس تاریخی خود - طی فرآیندهای مختلف تاریخی و اجتماعی- می‌تواند حامل ستم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... باشد. بنابراین ما هیچ عنوان دیگری غیر از مفهوم مستضعفین نمی‌شناسیم که خود بتواند نمایش «دیالکتیک بالندگی و ستم کشی تاریخی» به صورت هم زمان را در تمامی فرآیندهای تاریخ انسان را نشان دهد و دینامیسم تاریخی خویش را نیز بتواند با خود حمل کند! مثلا اصطلاح پرولتاریا در عصر سرمایه‌داری و سوسیالیسم از دو مشخصه بالا برخوردار است ولی همین اصطلاح در نظام فئودالیسم به معنی - بیگانه و آسمان جل- تعریف می‌شود که هیچ گونه رسالتی در دوران خود ندارد؛ و به همین ترتیب...

بنابراین واژه مستضعفین تنها عنوانی است که هم نشر را می‌تواند به عنوان استراتژی معنی بخشد و هم به عنوان یک تکیه گاه تاریخی می‌تواند در استراتژی نشر مطرح گردد و هم سمت گیری تاریخی نشر را مشخص می‌کند که «امامت و وراثت مستضعفین» می‌باشد. قابل ذکر است که «امامت» دلالت بر رهبری سیاسی مستضعفین بر پایه دمکراسی می‌کند و «وراثت» دلالت بر رهبری اقتصادی مستضعفین بر پایه سوسیالیسم می‌کند (که بعدا در سلسله بحث‌های سوسیالیسم به آن خواهیم پرداخت).

نتیجه بررسی دو عنوان «نشر» و «مستضعفین» :

اولا- هر دو دارای پایگاه قرآنی هستند.

ثانیا- در دیسکورس قرآن غیر قابل جانشین هستند، یعنی هیچ عنوان و اصطلاح دیگری نمی‌توانیم در قرآن پیدا کنیم که هم زمان بتواند «بار استراتژی، بار دینامیسم تاریخی، بار دیالکتیک اجتماعی» را با خود حمل کند.

ثالثا- اگر به مبارزه طبقاتی و سوسیالیسم و استراتژی اقدام عملی سازمان‌گرایانه توده‌ای معتقد هستیم، تنها از این دو عنوان می‌توانیم به جهت اعلام «مضمون حرکت، سمت و سوی حرکت، دینامیسم حرکت» و به عنوان تابلو -ارگان عقیدتی و سیاسی- خود استفاده کنیم. زیرا شخصی که دارای نگاه اجتماعی - سیاسی - تاریخی - قرآنی باشد در اولین برخورد با این اصطلاح مرکب که به عنوان تابلو -ارگان عقیدتی سیاسی- است در می‌یابد که این حرکت:

الف- به مبارزه طبقاتی معتقد است.

ب- به فلسفه تاریخ و سمت گیری مثبت تاریخ اعتقاد دارد.

ج- دارای استراتژی سازمان گر حزبی می‌باشد، نه سازمانده چریکی و مسلحانه و قهرآمیز.

د- تکیه گاه طبقاتی این حرکت زحمت کشان تاریخ است و نه ملا و مترفین.

رابعا- به آزادی و دموکراسی و سوسیالیسم با نقد بر - زر و زور و تزویر- زمان اعتقاد دارد، این همه آن چیزی است که دیدگاه ما را تشکیل می‌دهد و در این عنوان مرکب اعلام شده است، بنابراین مفاهیم «نشر مستضعفین» به این دلایل تحت عنوان ارگان عقیدتی- سیاسی- تاریخی ما محسوب می‌شود.

 

والسلام